De nieuwe wereld manifesteren

Hier alvast twee nieuwe artikelen van mijn hand op Reporters Online en Blendle. Ik heb er wel lol in om dit ‘gapende gat’ in de journalistieke wereld te vullen met wetenswaardigheden over ‘de nieuwe wereld’ die wij zelf aan het creëren zijn. Hoe meer mensen beseffen hoe het werkt, met vreugde, met delen, met intenties en met manifesteren, hoe sneller en makkelijker we de wereld omvormen tot een waar paradijs voor iedereen. Is het niet een verademing om terwijl je naar het nieuws kijkt of het leest te weten dat je zelf in staat bent je bijdrage te leveren aan een mooiere en betere wereld door je aandacht daarop te richten?

De nieuwe economie: Delen geeft vreugde

De wet van de aantrekkingskracht: Rijkdom en overvloed, liefde, geluk en succes op bestelling (1)

Geef die wijze liefdevolle Zelf in jou de leiding!

Of je je goed voelt of niet, hoef je niet afhankelijk te laten zijn van situaties of omstandigheden of van anderen. Ik vind dat persoonlijk een heel bevrijdende gedachte en herinner mezelf daar graag aan. Natuurlijk gebeurt er elke dag van alles, leuk of minder leuk, ons bereiken allerlei berichten, we komen mensen tegen, we denken aan van alles en nog wat, we doen van alles en soms vinden we dat leuk, soms iets minder, maar het besef dat hoe je je voelt niet hoeft af te hangen van omstandigheden is hoe dan ook bevrijdend.  Laat je nergens door van de wijs brengen, dat is de uitdaging. De grootste uitdaging in het leven zelfs, denk ik.

Natuurlijk loop ik ook wel eens ergens tegenaan en laat ik me er per ongeluk nog wel eens door ‘vangen’, maar zodra ik dat merk ga ik het even opschrijven en omschrijven. Dat werkt heel goed. Het kan dan ontladen en helder worden. En als het helder is dan zie je vaak ook meteen het patroon. Het gedachtepatroon dat ergens door opgeroepen kan worden – door een opmerking van iemand, bijvoorbeeld – is een oude riedel die automatisch begint af te draaien en een ‘oud’ gevoel teweeg kan brengen. Best nuttig om dat even te onderzoeken, want als je het kunt zien, kan je het ook ontmantelen. Daar heb je meer aan dan boos worden op die ander of in de verdediging schieten of je door die persoon afgewezen voelen ofzo.

Het gaat namelijk altijd over jezelf, niet over de ander. Het had net zo goed iemand anders kunnen zijn en waarschijnlijk is het ook zo dat je het vaker tegenkomt. Bovendien kan je anderen niet veranderen, maar wel je eigen reactie ergens op. Als je ontdekt wat kennelijk jouw gevoeligheid is, die dan aangeraakt wordt, kan je daar naar kijken. Welke onwaarheid over jezelf is ooit in je systeem geslopen? Want een rotgevoel ergens over krijgen, wijst altijd op een onwaarheid! De Waarheid voelt namelijk goed!

Dan kan je jezelf een ander verhaal vertellen, maak een nieuwe ‘riedel’: Je bent goed zoals je bent, je bent goed genoeg, perfect, je mag zijn wie je bent, je bent het waard, enz.. enz…

Vertel jezelf een ander verhaal. Dat is eigenlijk de ‘wijze Zelf’ het over laten nemen en jou bij de hand nemen. Je hebt ze allebei in je: Die wijze Zelf en laten we zeggen ‘het kind’ dat zich gekwetst voelt bijvoorbeeld. Dat kind in jezelf wil geen afkeuring, kritiek, straf of terechtwijzingen, dat kind heeft – zoals elk kind – Liefde nodig, goedkeuring, vertrouwen en aanmoediging. Van je ZELF! En als je dat jezelf geeft, voelt het zich vrij en blij. Dat is onze eigen taak.

Ga achter jezelf staan en bewijs jezelf een dienst: Hou van dat kind in jou. Er is helemaal niks mis met dat kind. Het is zoals het is en dat is helemaal goed. Het mag er zijn, mag zich vrij voelen, zich uitleven, uitspreken, blij zijn, zich verheugen, boos worden of teleurgesteld zijn, wat dan ook, het maakt jou niet uit. Jij houdt sowieso van dat kind, koestert het en lacht het toe, moedigt het aan, troost het als dat nodig is en droogt z’n tranen. En als dat kind zich gekoesterd en gewaardeerd voelt, zal het zich niks aan hoeven trekken van wat anderen van hem of haar vinden.

Wat je ziet in een ander en wat je raakt, vertelt je iets over jezelf. Dat geldt ook voor die ander. ‘Kijk eerlijk naar jezelf,’ zeggen mensen dan wel eens. Ja, ik ben het er wel mee eens dat alles een spiegel is en als met ‘eerlijk naar jezelf kijken’ bedoeld wordt het aan te kijken, okee. Maar daarbij wordt heel vaak een grote vergissing gemaakt: Namelijk dat we het dan onszelf kwalijk moeten gaan nemen, onze ‘fouten’ moeten erkennen, ons schuldig moeten gaan voelen.

Pas op: Het gaat niet over oordelen! Het gaat niet over goed of fout. Het gaat ook niet om wie er gelijk heeft. Het gaat er alleen maar over dat alles ons iets laat zien. Kijk er met Liefde naar, dan pas kan het oplossen. Het is als een vlekje op de spiegel dat schoongepoetst wil worden. In het licht van de Liefde lost alles op. Heb begrip voor jezelf èn voor de ander.

Als we er oordelen en veroordelingen aan toe gaan voegen, maken we de vlek steeds groter. Dan zijn we zelf degene die onszelf gaan vertellen dat we niet goed genoeg zijn, dan zijn we zelf degenen die onszelf afkeuren en bekritiseren. Hou toch op! Dat is nou net het probleem: al die oordelen. In mijn optiek bestaat er geen fout of goed, hooguit onbewust gedrag en bewust gedrag. Je kunt jezelf niet kwalijk nemen dat je onderweg bent, steeds meer leert, ontdekt en dat dat met vallen en opstaan gaat. Dat ìs namelijk het leven: Een grote leerschool. En dat geldt ook voor al die anderen, dus neem het hen niet kwalijk. Kijk er doorheen. Mocht het gebeuren dat iets je van je stuk brengt, zie het dan als een welkome les: iets om naar te kijken en jezelf van te bevrijden. Maak jezelf vrij van al die onwaarheden. Hecht vooral niet zoveel belang aan de onwaarheden die anderen verkondigen, want voor je het weet ben je ze aan het bevestigen!

Wie de Waarheid in zichzelf kan zien, kan hem ook in anderen zien. Ik heb het al vaker opgeschreven hier, maar hij blijft mooi:

It takes One to see One.  

En die One, dat is de God in onszelf. Die wijze liefdevolle Zelf, die ons alles kan geven wat we nodig hebben. Zelfs dat hoeven we niet buiten onszelf te zoeken. Ook niet bij een ‘God’ ver weg. Zeker niet bij een ‘God’ die oordeelt en goedkeurt of afkeurt. Het is al in je. Het is wie je werkelijk bent. Geef die wijze liefdevolle Zelf in jou de leiding!

Voel je het? Dan hoeft hoe jij je voelt niet meer afhankelijk te zijn van anderen of omstandigheden! Alles lost zich vanzelf op. Want die wijze liefdevolle God in jou, die zorgt voor je, die is er altijd, die houdt van je en wil dat jij gelukkig bent en je goed voelt. Je hoeft ‘hem’ of ‘haar’ alleen maar te erkennen in jezelf en ja… ik zou ‘m maar snel de leiding geven. Dat maakt alles een stuk makkelijker.

Namasté!

O ja, ik vergeet het bijna te vertellen, maar hier gaat mijn boek dus over! Mocht je je nog veel meer willen laten voeden en jezelf bij de hand willen nemen, op weg naar je Ware Zelf, hier vind je het: Eerherstel, een nieuw begin.

De intelligentie van de natuur

Vroeger, een jaar of wat geleden bedoel ik, zou ik me er nog iets van aantrekken als iemand zei: ‘Dat geloof ik niet.’ Nu niet meer, heb ik gemerkt. Nu denk ik hooguit: ‘Wat jammer, wat mis je dan veel.’ Of: ‘Misschien weet je het niet, maar dat heeft niks met geloven te maken.’ Ik had net verteld dat er – bijvoorbeeld in je tuin – groeit wat bij je past, aansluit, wat goed voor je is, als je de natuur z’n gang laat gaan. Daar heb ik al veel voorbeelden van gehoord. Laatst nog, iemand was op zoek naar een bepaald kruid, voor haar keel, op internet, omdat dat haar dat was geadviseerd als remedie en toen bleek haar hele tuin er vol mee te staan. Nog zo’n verhaal: Iemand die ging verhuizen hoorde dat en zag haar (nieuwe) tuin vol staan met een bepaald soort bloemen. Een jaar later waren er allemaal andere bloemen. Ze zocht het op: De tuin vol stond met bloemen die goed waren voor haar hart. Helaas ben ik vergeten welke. ‘Onzin,’ dacht ze, ‘Ik heb geen last van mijn hart.’ Tot ze weer ging verhuizen en deze keer naar een huis met een keurig aangelegde en onderhouden tuin – zonder die bloemen. En daar kreeg ze last van haar hart.

‘Bijgeloof,’ reageert mijn gesprekspartner. ‘Dat lijkt me niet’, zeg ik. In India groeien kokosnoten aan de bomen en hier niet. In de winter hebben we andere groenten dan in de zomer. Dat de groente van het seizoen aansluit op wat we nodig hebben, lijkt me logisch. En dat de natuur intelligenter functioneert dan wij ook. Ik denk dat de natuur ook ‘vanzelf’ compenseert als er ergens een gebrek aan is of als het natuurlijke evenwicht verstoord wordt. Eigenlijk is er dan dus nog steeds evenwicht. En dan kunnen wij wel ‘onkruid’ gaan wieden of ‘ongedierte’ gaan bestrijden, maar wat een domheid om dat te doen met bestrijdingsmiddelen.

Gisteren zag ik een reportage over een Engels stel dat naar Spanje was verhuist en daar groenten, fruit en wijndruiven op hun land ging verbouwen. De wijnranken stonden er al, ze moesten alleen van de buren leren hoe die te snoeien en te verzorgen. De druivenopbrengst was groter en beter dan die van de vorige eigenaar van het landgoed. Wat een feest. Ze waren bovendien in staat te leven van alles wat er op hun land groeide, waren sowieso veel meer buiten, hadden veel meer tijd voor de kinderen, voelden zich een stuk relaxter en gezonder en de bomen hing vol met pruimen, olijven en amandelen. Wat een rijkdom!

Het gekke is dat het programma als ondertoon had ‘Kan je daar wel van leven, brengt het wel genoeg op?’ Terwijl je niets anders zag dan overvloed. Het is misschien tijd om eens met een andere blik te gaan kijken? Wat is rijkdom eigenlijk? That’s the question…

In de nieuwe tijd, die begonnen is (!), jaja, hoera (!), is dit een switch die we aan het maken zijn: De werkelijke waarde zien, van wat waarde heeft, rijkdom meten op een andere manier, we gaan de natuur en overvloed, die Moeder Aarde ons biedt, meer waarderen. Uiteindelijk hebben we haar nodig om te overleven.

‘Zonder bijen en bomen overleven we het niet,’ schreef ik ook in het artikel over ‘Eerherstel voor de bomen’, dat inmiddels gepubliceerd is via Blendle.  ’t Is de hoogste tijd dat we de natuur in ere herstellen, haar geheimen weer leren kennen en op waarde schatten. Ze helpt ons gezond te blijven, ze heeft ons veel te leren.

Je kunt wel zeggen dat het een vorm van ‘patriarchaal gedrag’ is geweest dat we haar naar onze hand hebben geprobeerd te zetten, over haar heen gewalst zijn zonder respect, hebben uitgebuit en vervuild. Tijd om dat gedrag te compenseren. Maar maak je geen zorgen, Moeder Aarde is sterker en kan ons de baas. Net als het hele universum biedt zij ons alles wat we nodig hebben en zelfs meer dan dat. Het is aan ons om daar dankbaar voor te zijn, de waarde daarvan te zien en het te leren ontvangen.

De werkelijke rijkdom is ons welzijn en het welzijn van de aarde. Tijd voor Eerherstel! Ook voor het Eerherstel van onszelf, onze eigen natuur, ons innerlijk weten, het leven, ons vertrouwen in de natuurlijke overvloed, die er is. Het leven is Goddelijk, alles wat leeft.

Er is nog heel veel wat wij niet weten, maar dat wil niet zeggen dat we dan gelijk hebben of het beter weten.

Eerherstel voor de bomen

Lees hier het artikel ‘MASSAAL IN DE BRES VOOR DE BOMEN

Je hebt vast die petitie wel voorbij zien komen en waarschijnlijk ook getekend: ‘Stop het kappen van bomen langs de N-wegen.’ Natuurlijk heb ik hem ook getekend, ik hou van bomen (wie niet?) en geniet altijd enorm van die prachtige wegen. Als het even kan laat ik de snelwegen er graag links voor liggen, hoewel ik me wel afvraag of die bomen ons automobilisten wel zo fijn vinden. Wandelend in het bos doe je de bomen meer recht natuurlijk.

Eerlijk gezegd geloofde ik niet dat het zo’n vaart zou lopen, wie haalt het nou in z’n hoofd om al die bomen te willen kappen langs die mooie binnenwegen? Ik ben het gaan uitzoeken toen ik een berichtje kreeg van iemand die vroeg  of we onze intenties er op konden richten dat de bomen zouden mogen blijven staan. ‘De minister heeft er 50 miljoen euro voor uitgetrokken’, zei ze, met andere woorden: ‘Het gebeurt echt.’

Natuurlijk hebben we de bomen meteen meegenomen in onze intenties. (Wekelijks sturen we intenties met een groep mensen via Skype naar allerlei situaties en personen, wat al veel wonderbaarlijke resultaten heeft opgeleverd.) Niet alleen voor het behoud van deze bomen, sowieso eerherstel voor de bomen, de natuur, Moeder Aarde, een schone aarde, schone lucht, schoon water. Eigenlijk doen we dat elke week al in een of andere vorm, zoals voor de bijen. Ook die hebben schone lucht, schoon water en een schone aarde nodig. Wij zelf ook natuurlijk. Alles is een geheel, dus als we onze intenties richten op de gezondheid van een persoon, psychisch of lichamelijk, heeft dat zelfs al te maken met de wereld als geheel. Zeg nou zelf, waar worden mensen ziek van of gestrest? Niet van de bomen in elk geval. Die geven rust, harmoniseren, voeden ons en de dieren, hebben een acclimatiserende werking, verkoelen, zuiveren de lucht en hebben alles bij elkaar dus een heilzame werking. In Japan is ‘tree-therapy’ tegenwoordig al helemaal ingeburgerd en uit allerlei onderzoeken is gebleken dat mensen die regelmatig in het bos vertoeven een sterker immuunsysteem hebben, minder stress, een lagere bloeddruk en ook heeft het invloed op de hersenen: Men wordt er positiever van. Dat verbaast me allemaal niks, maar het is wel hoog tijd dat we dit soort informatie nog wat serieuzer nemen en de natuur in ere herstellen. Het is kortzichtig en dom om te denken dat wij de natuur naar onze hand kunnen zetten. Maar Moeder Aarde is sterker, daar ben ik niet bang voor. Die zal zich wel weten te redden. Of de mens zichzelf overleeft, kan je je afvragen…

Afijn, ik heb het de afgelopen dagen allemaal uitgezocht, hoe het nu zit met het kappen van die bomen. Mijn artikel hierover is klaar en gepubliceerd via reporters online en Blendle, een heerlijk kanaal voor mij om onafhankelijke journalistiek op te bedrijven. Want, laten we eerlijk zijn, de technische vooruitgang heeft ook grote voordelen: Internet, filmpjes en artikelen kunnen delen met de rest van de wereld, contacten met vrienden in Frankrijk, Spanje, Turkije, India of Amerika levend houden, al die informatie kunnen vergaren die je nodig hebt – hoewel je wel zelf een beetje moet selecteren en niet zomaar alles moet geloven wat er gepubliceerd wordt. Want één ding is bijvoorbeeld niet waar, hoewel het inmiddels bijna ‘waarheid’ is geworden omdat iedereen het verontwaardigd deelt en daarmee voedt en niet door heeft wat men daarmee zelf aan het creëren is: De minister heeft geen 50 miljoen uitgetrokken om bomen om te kappen! Ze heeft wel dat bedrag uitgetrokken om de N-wegen veiliger te maken, maar dat kan ook anders. Er vallen 200 doden per jaar op de N-wegen, waarvan een deel tegen een boom botst. Dat zijn in de meeste gevallen mensen die te hard rijden, niet opletten, appen achter het stuur of alcohol achter de kiezen hebben. ‘De bomen hebben het niet gedaan, wij mensen moeten onze eigen verantwoordelijkheid nemen,’ zegt de initiatiefneemster van de petitie en dat is helemaal waar. Ook voor de informatie die we verspreiden. Laten we inzetten op andere maatregelen, zoals vangrails. Laten we ervan uitgaan dat als wij met z’n allen de bomen meer gaan eren en waarderen, meer aandacht geven, de natuur meer respecteren, dat dat een zichzelf uitbreidend effect heeft.

Deel foto’s van mooie bomen, bloemen, prachtige natuur. Zie en laat zien hoe mooi de wereld is en hoe je ervan geniet. Ga wat vaker naar het bos om te wandelen – of om yoga te doen 😉 -, want: Alles begint in onszelf. Waar je aandacht aan besteedt groeit. Waar je van houdt, gedijt. Onze Liefde voor de bomen is hun beste bescherming.

Daar heb je meer aan dan protest, tegen het beleid aanschoppen, ongenuanceerd roepen dat ‘de regering’ weer dit of dat….  Wees wijzer dan dat, focus je eigen aandacht op wat je wel wil, kan en ontdek je eigen kracht. Gezamenlijke intenties hebben een enorme kracht, daarom is het niet nodig om je slachtoffer te voelen. We hebben maar 8.000 mensen op de hele wereld nodig die vanuit hun hart focussen op Eerherstel voor Moeder Aarde om een grote omslag teweeg te brengen in hoe we met de aarde – en de bijen en de bomen – omgaan. Die moeten er toch allang zijn? Het enige wat  ze misschien nog niet weten is dat ze hun krachtige, transformerende energie verspillen aan het gevecht met ‘het oude’, waarmee ze de ‘macht’ buiten zichzelf leggen en hun eigen mogelijkheden ontkennen.

Je begrijpt het zeker al? Behalve het artikel en natuurlijk ook filmpjes op youtube, kan je binnenkort weer een grote gezamenlijke intentieactie verwachten, voor de bomen deze keer. Maar je kunt nu alvast beginnen en meedoen! Door van bomen te houden, van ze te genieten, nog meer dan je misschien al deed. Je kunt er ook een gewoonte van maken om ‘I love you’ en ‘thank you’ te zeggen tegen elke boom die je tegenkomt, misschien ook nog ‘I’m sorry’ en ‘forgive me’, dan zetten we de Ho’oponopono-toverspreuk in werking. En laten we dat dan ook meteen in gedachten tegen de minister en andere bestuurders zeggen. Eens kijken wat er dan gebeurt…

PS: Elke zondagochtend yoga in het bos! We verzamelen om 10.30 en wandelen dan gezamenlijk naar een prachtige heilzame open plek temidden van de bomen, waar we eerst yoga doen met Lisa, daarna drinken we een kopje thee en vervolgens genieten we nog even na in een meditatie, met intenties, om jezelf, de bomen en de wereld te bekrachtigen. Opgeven kan via de mail: info@happyview.info

Feest!

Gisteren was ik op een bijeenkomst waar zo’n 20 mensen 5 minuten lang het podium hadden om hun verhaal en missie te delen. Een daarvan kende ik, hij had me uitgenodigd omdat mijn boek een rol speelde in zijn verhaal. Terwijl ik naar al die mensen luisterde, tekende zich duidelijk een rode draad af.

Je kunt het eigenlijk wel raden… Elk verhaal kwam neer op ‘Hier heb ik altijd last van gehad en nu…’ Stuk voor stuk had men het ‘oude verhaal’ onder ogen gezien, aangepakt, doorgeworsteld en nu was het een missie geworden. Maak van je zwakte je kracht?

Ik denk dat het wel klopt dat je in je leven precies de lessen krijgt die je eerst onderuit slaan, maar daarna sterker maken en je bij je levensdoel brengen. De kracht haal je uit jezelf, uit het overwinnen van je moeilijkheden, van slachtofferschap naar meesterschap.

Toch vraag ik me eerlijk gezegd wel af waarom iedereen vervolgens coach moet worden. Want iedereen krijgt toch z’n eigen lessen in het leven? Waarom moeten we het zo nodig anderen allemaal vertellen, terwijl we zelf nog genoeg te doen hebben?

Natuurlijk, het is waar, hier heb ik ook over geschreven en hierover schrijf ik nog steeds. Ook ik deel mijn kennis en inzichten met ‘de wereld’. Maar het allerbelangrijkste inzicht wat ik gaandeweg heb ontwikkeld gaat een stap verder: Alles gaat over jezelf.

Hoe je de wereld waarneemt, vertelt je iets over jezelf. Welke verhalen hou je zelf in stand? Soms hou je juist oude verhalen in stand door ze te blijven herhalen. Als ik werkelijk vrij ben van mijn boosheid, onvrede, frustratie of wat dan ook, dan leef ik in een andere wereld. Dan los ik dat ‘vanzelf’ ook op voor anderen…

Dan ga ik dus feestjes organiseren, o nee, zelfs dat organiseren hoeft niet meer! Het is al feest. Come and join the party…. let’s celebrate life.

Waarmee ik dus wil zeggen: Wees niet zo gefocust op problemen, ook niet als je ze achter je gelaten hebt. Ga zingen, ga dansen, ga het vieren. Heb elkaar lief, neem de ander mee in de vreugde in plaats van maar aan de gang te blijven met het herhalen en daarmee bevestigen van wat er allemaal nog mis is.

We houden alles in stand met onze ideeën erover, door maar aan de gang te blijven met het benoemen en willen oplossen. Wat als het al is opgelost? Nu? Wat zou je dan gaan doen? 😉

 

Gezamenlijke kracht

Of het met onze intenties te maken heeft, dat kan je natuurlijk niet exact aantonen of meten, maar er is in elk geval veel nieuws over de bijen, de insecten en zelfs over de vogels wordt nu aan de bel getrokken. Dus we kunnen wel zeggen dat het bewustzijn en de aandacht ervoor groeit. Dat is van belang. Meer aandacht en bewondering is ook Eerherstel! Daarom ook in dit filmpje nog even de aandacht gericht op de aandacht… 😉

Ondertussen ben ik ook bezig geweest met een ogenschijnlijk heel ander onderwerp: Burgerinitiatieven en gemeenschapskracht. Ogenschijnlijk, want het heeft zeker met elkaar te maken: Gezamenlijk krijg je dingen voor elkaar, door de aandacht te richten op de oplossingen en de krachten te bundelen.

Iedereen die iets probeert van de grond te krijgen, of dat nu een gezamenlijk woonproject voor ouderen is of perkjes inzaaien met bloemen voor de bijen, loopt tegen hetzelfde aan: Regeltjes en soms tegenwerking van de gemeente, soms de moeite die het kost om mensen mee te krijgen. En toch… het beweegt! Het is echt een kracht, die  gezamenlijke kracht. Het heeft de wind mee. Het wordt ook steeds serieuzer genomen.

Gezamenlijke initiatieven kan je eigenlijk wel heel goed vergelijken met het sturen van intenties: Hetzelfde doel voor ogen hebben en je richten op de beste uitkomst, de oplossing en dat energie geven door de krachten te bundelen. Dat hoeft niet met strijd gepaard te gaan, hoewel het voor veel mensen wel zo voelt of misschien zelfs wel de motivatie is.

Toch: Wat het ook is wat je doet of van de grond probeert te krijgen, wil je echt iets bereiken, verlies je energie en plezier dan niet in strijd, onvrede, gevecht, verschillen of geschillen. Focus op Wat Wel. Stel je voor hoe het kan en hoe het er idealiter uit zou zien en ook hoe de samenwerking er op z’n best uit ziet. Dat draagt kracht in zich! Daar hoef je nog niet eens zozeer een meditatieve intentiesessie voor te beleggen, hoewel dat zeker ook zou meewerken en alles makkelijker zou maken…  wie weet een ideetje 😉

Zolang groepen of individuen met hun goedbedoelde initiatieven strijd voeren of voelen, zal dat tegen hen werken. Ik kan me voorstellen dat er frustraties zijn, maar het helpt niet om zo te klagen over ‘de systeemwereld’. Het woord systeemwereld heb ik nog nooit zo vaak op een dag horen noemen als op die dag, sterker nog: Voor die tijd had ik het helemaal nog nooit gehoord. Op die manier verscherp je de tegenstellingen en bereik je niet wat je wilt. Met schamperheid kom je niet zover, je zal juist samen moeten werken en bruggen moeten slaan. En dat kan nu. Daar is de tijd rijp voor. In elk geval hebben de wijkcoöperaties en de buurtcomité’s de wind mee en zelfs de minister achter zich staan. Ze kunnen de gemeenteambtenaren dit filmpje laten zien:

Eerherstel voor jeZelf!

Of ik ook persoonlijke consulten gaf, vroeg iemand me gisteren na afloop van een bijeenkomst in Antwerpen over het boek. Soms. In principe niet, maar er staat wel eens iemand op de stoep. ‘Dan zal het wel de bedoeling zijn,’ denk ik dan. ‘Dan zullen ze op dit moment zeker net nodig hebben wat ik hen te vertellen heb.’ En meestal is dat ook al snel duidelijk. Consulten zijn bij mij in uitzonderingsgevallen mogelijk, maar niet goedkoop 😉 Want ik heb geen zin in herhaling, ik wil dat mensen het na die ene keer zelf kunnen en reik hen daarvoor de tools aan. Daarna houden we vaak nog wel even contact (via de mail) en mogen ze me vertellen wat er allemaal goed gaat, gelukt is en zich ontwikkelt… Dat juich ik dan graag toe en ik ben er ook echt heel erg blij mee. Het maakt mij blij als mensen het zelf kunnen en mij daar niet (meer) bij nodig hebben.

Het is namelijk niet de bedoeling dat je je afhankelijk maakt van iemand! Als ik ergens wars van ben is het wel van afhankelijkheid. Ook van ‘moeten’ trouwens. Er is niemand die je kan vertellen hoe het ‘moet’, wat je wel en niet moet doen, dat bepaal je zelf. Het is voor mijn gevoel ook juist de bedoeling dat je het in jezelf ontdekt. ‘Zoek het in jezelf, je kunt het zelf,’ zeg ik dan en oké, daar geef ik dan wel wat mogelijkheden voor aan. Toegespitst op wat bij die persoon past en wat op dat moment aansluit. Healing kan ook ja, maar wat heb je er aan als ik het voor je doe? Heb je er niet veel meer aan als je begrijpt hoe het werkt en ‘de helende bron’ in jezelf kunt ontdekken?  Heb je er niet veel meer aan om te ontdekken hoe je zelf, in jezelf een omslag kunt maken?

Wat er ook aan de hand is of wat je ook mankeert, het draagt altijd een les in zich. Alles in het leven is een spiegel en gaat over jou. Het laat je iets zien. Natuurlijk, ik kan iedereen best helpen om in die spiegel te kijken, maar wat het jou te vertellen heeft, weet je alleen zelf. Als je die les niet oppikt, niet leert, komt ie steeds opnieuw weer terug, in verschillende vormen. Ofwel in gezondheidsklachten ofwel in situaties, die je meemaakt ofwel in je relaties. Of in dat alles, want alles is met elkaar verbonden. Kijk naar het patroon en ontdek welke overtuigingen en oude angsten daaraan ten grondslag liggen. Welk vertrouwen mis je bijvoorbeeld? Het vertrouwen in jezelf, je eigen mogelijkheden en je eigen kracht.

Daarom heb ik dus ook mijn boek uitgegeven, het staat er allemaal in. Je hebt er meer aan dan aan een consult, omdat het veel verder gaat dan wat ik in een uurtje voor je zou kunnen betekenen. Het is geen boek waarin ik vertel hoe het moet, het geeft inzicht, laat zien hoe het werkt en wat situaties je te vertellen kunnen hebben. Aan de hand van heel veel voorbeelden maak ik het concreet en inzichtelijk, maar het is aan jou om daar verder zelf iets mee te doen. Om daar je eigen vertaalslag van te maken. Om het in jezelf te ontdekken, te gaan voelen en zelf je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Want dat kan ik niet voor je doen! Niemand kan dat. Alleen jij.

Wel kom ik – in dit boek – uit op een aantal universele principes, die voor iedereen gelden. Daar herkennen mensen zich dan ook in. Het grappige voor mij is, dat iedereen ergens anders op reageert, er z’n eigen ‘ding’ uithaalt dus… Dan gaat het dus over jou en niet over mij! En dat was nou precies het idee achter dit boek. Wat jou raakt of stoort of triggert of wat je herkent, dat gaat over jou. Dat is je eigen verhaal. Het leuke is dat veel mensen ook zelf beginnen te schrijven. Dat ze in elk geval weer meer gaan luisteren naar die innerlijke stem. Dat ze ‘m serieus nemen en niet meer wegredeneren of bagatelliseren. Eerherstel!

In contact zijn met jezelf maakt dat je je minder alleen voelt. Dat mensen zichzelf herkennen in mijn verhaal, maakt ook dat ze minder het gevoel hebben alleen te worstelen. Het laat je ook zien en ervaren dat je deel uitmaakt van een groter plan, een groter geheel, waarin iedereen z’n eigen functie en z’n eigen taak heeft. En dat we het uiteindelijk samen doen. Je ontdekt dat alles je iets te vertellen heeft, maar dat je de betekenis ergens van er zelf aan toekent. De waarde ervan bepaal je zelf. De waarde van jezelf, de waarde van alles wat je meemaakt, de mensen om je heen, de lessen die je krijgt in het leven en dan is er sprake van ‘Eerherstel’.

Er is wel een reden waarom ik graag met groepen ‘werk’: Omdat we dan die eenheid en verbondenheid kunnen ervaren in ‘het veld’ dat we ter plekke creëren en dat versterkt de gezamenlijke kracht. En als we ons dan gezamenlijk richten op Eerherstel – van onszelf, van de natuur, onze eigen natuur, Moeder Aarde, het Goddelijke in onszelf – dan geven we dat kracht, dat versterkt onszelf en wij versterken de beweging. Vandaar dat het gezamenlijk intenties sturen ook zo goed aansluit op het boek. Door je te richten op de meest wenselijke uitkomst van wat dan ook, maak je de omslag in je eigen gedachten al. Daar gaat het om. Ergens in geloven, vooral in jezelf!

En dat is ook waarom ik niet tegenover mensen wil zitten – in de vorm van een consult bijvoorbeeld – die alleen maar ‘ja-maren’ en hun verhaal kwijt willen om bevestigd te worden in hun drama’s en ellende. Daarvoor ben je bij mij niet aan het goede adres. ‘Stap uit je slachtofferrol’, zeg ik dan. Het is maar een verhaal… ‘Neem het heft in eigen hand!’ Daar heb je veel meer aan. En ook aan het boek trouwens 😉 Wat nog altijd goedkoper is dan een consult. Hoeveel consulten wil je nog hebben van hoeveel verschillende mensen die je de weg moeten wijzen, die je alleen zelf kan ontdekken?
Onthoud een ding: De beste leermeesters verwijzen je terug naar jeZelf! Alles is in jezelf te vinden… En ja, we kunnen elkaar versterken en spiegels voorhouden, we zijn elkaars leermeesters. Maar de enige stap die te zetten valt is dat je in jeZelf gelooft en ontdekt wie je Zelf bent. Maak jezelf vrij. Denk niet dat anderen beter zijn, het beter weten of meer waard zijn.

EERHERSTEL voor jeZelf!

En het boek kan je hier bestellen!

Een nieuw begin!

Tegenwoordig schrijf ik ook artikelen voor Reporters Online. Dat is leuk, want ze komen via Blendle bij groter publiek terecht. Ik schrijf over de nieuwe wereld, het nieuwe tijdperk wat is aangebroken en hoe dat ‘werkt’. Want het is niet zo dat we alleen maar af hoeven te wachten tot die nieuwe wereld zich vertoont. We hebben wel wat te doen. Wij geven die ‘nieuwe wereld’ zelf vorm. Hoe doen we dat? Hoe werkt dat? Daar heb je wat ‘instrumenten’ bij nodig. Inzicht, bewustwording, samenwerking, het besef van een groter geheel, weten dat wij zelf creëren en manifesteren. Het ‘oude’ houden we zelf in stand – door het te erkennen, ermee te vechten of er ontevreden over te zijn bijvoorbeeld, maar het nieuwe geven we ook zelf vorm: Door ons daar op te richten. En als we de krachten bundelen, kunnen we dus veel sneller veel meer bereiken. De tijd is er rijp voor… Een nieuw begin!

De ideale wereld is in aantocht en begint bij onszelf.

 

De kracht van meditatie en ‘het mysterie van de verdwenen criminaliteit’

De keuze die je kunt maken

Alles in je leven is een spiegel en sommige mensen in je leven zijn een vergrootspiegel. Ze laten je exact zien waar je nog wat op te ruimen hebt aan oude overtuigingen of waar je je zelfbeeld nog wat op mag vijzelen, om het maar even mild uit te drukken. Onbewust lijken deze mensen dan precies op de ‘buttons’ te drukken, waar je gevoelig voor bent. Ze weten je iedere keer weer te triggeren, terwijl ze dat – echt niet – expres doen. Het gaat over jouzelf, niet over hen. Ze komen je in feite een handje helpen om naar jezelf te kijken.

Jouw gevoel is altijd van jou. Je kunt het een ander niet kwalijk nemen dat jij bepaalde dingen op een bepaalde manier interpreteert. Dat is je eigen gevoeligheid. Het ego geeft die ander daar dan graag de schuld van, het ego oordeelt voortdurend en keurt van alles af. Het is het ego wat nooit tevreden is, niet over anderen en niet over jezelf. In feite helpen de – door mij zo genoemde – ‘vergrootspiegels’ je eigenlijk om het ego af te breken.

Ik geef toe dat dat pittige processen kunnen zijn, pijnlijk ook, want je voelt je dan gekwetst, in de steek gelaten, afgewezen of beledigd bijvoorbeeld. Dat is allemaal ego. Evenals je gelijk willen halen, je ‘recht’ willen halen, jezelf willen bewijzen, beter willen zijn dan anderen of je ‘minder’ voelen dan anderen. Het ego gebruikt al die aanleidingen om te zeggen ‘Zie je wel…’ Maar ja, daarmee kom je geen stap verder. Je zult steeds dezelfde pijn of afwijzing aan blijven trekken, zolang het niet eerst in jezelf tot ‘heelheid’ is gekomen. En dat vraagt zelfonderzoek.

Als je alles gewoon waarneemt, zonder je er door mee te laten slepen, dan verdwijnt het gewoon. Het lost op. Ondertussen transformeert er van alles. Die processen gaan gewoon helemaal vanzelf. Je hoeft helemaal niet zoveel te doen! Gewoon, er de tijd voor nemen en eerlijk zijn naar jezelf. Niet veroordelend, waarnemend, begrijpend. Met Liefde. Want in Liefde lost alles op. Liefde geneest alles. Dat is het. Is dat uiteindelijk niet veel makkelijker dan al dat gevecht? Het is een keuze die je kunt maken. En het is de keuze die je ziel zeker wil dat je maakt.

Het protest daartegen is ego, verzet. En dat noemen ‘we’ dan vrije wil 😉 Daarom is het een keuze, omdat we vrije wil hebben. Je kunt er voor kiezen jezelf te bevrijden. Je intentie is genoeg… Daarmee zet je iets in gang. Met onze intentie creëren we onze eigen werkelijkheid.

The choice to create your own heaven on Earth is yours and yours alone.

Eerherstel, een nieuw begin geeft voorbeelden en helpt je hierbij.

 

Een geslaagde actie

Vandaag deel ik het bericht van The Optimist Daily even met jullie. Het gaat over onze ervaringen met het sturen van intenties naar de bijen. Iedereen die meegedaan heeft: ontzettend bedankt voor het meedoen en voor de feed-back!

Eerste intentiesessie geslaagd!

Meedoen kan trouwens nog steeds. De kracht wordt alleen maar sterker en ook als je het nog eens herhaalt, zal je dat merken. Het versterkt niet alleen de bijen, het versterkt ook onze eigen kracht!