Rust!

Zelfs de stoplichten hebben hier, middenin de stad, kennelijk vakantie. Zo rustig is het. Heerlijk! De beste tijd om juist niet op vakantie te gaan 😉

Voor al die mensen die lekker thuis zijn gebleven: Geniet ervan! Er staan geen rijen in de winkels, geen files, geen tekort aan parkeerplaatsen, geen toeterend en foeterend verkeer, geen gehaast, alles is lekker relaxed. Geniet van die rust!

Een mens heeft rust nodig om bij zichzelf te rade te gaan, om te ontdekken wat z’n innerlijke drijfveren nu werkelijk zijn, even los van alles wat er van je verwacht wordt, wat anderen allemaal vinden, tijd om alle verhalen eens even los te laten om overal weer met een frisse blik naar te kunnen kijken. Af en toe zo’n plensbuitje helpt daar ook wel bij.

Van de weeromstuit begin ik op te ruimen. Heerlijk om van alles weg te gooien. Bevrijdend. En inspirerend. Want omdat je ruimte maakt, kunnen er nieuwe ideeën in je op komen, weet je opeens hoe je iets wat er nog lag af kunt maken, bijvoorbeeld. Of je tevreden voelen over wat allemaal al af is…  Het is alsof ik mijn gedachten opruim en alles weer even wat eenvoudiger maak. Hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Hoofdzaken? Of hartzaken?

Alles waar je je eerder het hoofd over gebroken hebt, heeft zich op een of andere manier opgelost. Of niet soms? Vaak op een manier die je zelf niet van tevoren had kunnen bedenken. Het is een kwestie van het toestemming geven om zich op te lossen. Waar je mee vecht, lost niet op namelijk. Waar je plezier in hebt, waar je je op verheugt, waar je blij mee bent, dat verdient de aandacht!

Welkom op 6 augustus in het bos!

There is a field  – beyond right-doing and wrong-doing – I’ll meet you there….

Rumi

Op een prachtige plek midden in het bos organiseren we zondag 6 augustus een bijeenkomst.

Voor de liefhebbers beginnen we om 12.00 uur met yoga van Levina. Daarna staat een gezamenlijke meditatie op het programma, we gaan mantra’s (leren) zingen met Bas Brand (zie hier zijn website) en dan is er nog de mogelijkheid om een persoonlijke gechannelde boodschap te ontvangen van Inge.

Mooi weer hebben we natuurlijk besteld! We nemen allemaal iets te eten en/of te drinken mee, iets om op te zitten, gemakkelijke kleding, eventueel een muziekinstrument, een goed humeur en een open houding, dan wordt het vanzelf een feestje!

Je bent van harte welkom! Graag vooraf aanmelden door een mail te sturen naar: Happy View – zodat we je kunnen voorzien van de nodige informatie (routebeschrijving ed).

Happy Voeten

Het is wonderbaarlijk hoe een voetreflexmassage je in een uurtje tijd weer helemaal in balans brengt. Vooral die van Mavis, moet ik zeggen. Wat haar geheim is, kan ik alleen maar raden: Ze houdt van haar werk en doet het met passie. Haar helende handen hebben al veel mensen van de meest uiteenlopende klachten af geholpen.

Zo kwam er laatst een vrouw die niet meer kon slapen èn een voetenfobie had bij haar in de praktijk. Ze was ten einde raad, maar wel zo dapper om dit eens aan te gaan. Ondanks dat ze zelfs zelf haar voeten niet eens aanraakte, liet ze haar voeten masseren. Al na één behandeling sliep ze weer en kon ze al haar (slaap)medicatie de deur uit doen. Mavis adviseerde haar om elke avond voor het slapen gaan haar eigen voeten te masseren en dat doet ze nu ook. Rara, hoe kan dat? Doorgaans zitten we teveel in ons hoofd en door zo’n voetmassage stroomt het weer door in het lichaam. Deze vrouw had iets traumatisch meegemaakt, waardoor de doorstroming was geblokkeerd. Door de voetreflexmassage worden de meridianen en de chakrapunten geactiveerd en gebalanceerd. Dat brengt je weer helemaal in balans.

Wat ik zelf erg leuk vind, is dat Mavis ook kleuren ziet. Haar ervaring met de kleurcombinaties van Aura-Soma heeft zich zo ontwikkeld dat ze kan ‘zien’ welke kleuren jou op dat moment iets te vertellen hebben: Waar je staat, wat je nodig hebt en wat zich de komende tijd ontwikkelt. Speciaal voor Happy View biedt ze zo’n kleurenboodschap bij de voetenmassage aan. Je kunt hem zelf aanvragen door hier een afspraak bij Mavis te boeken: KLEURRIJK.

Werk aan de winkel

Onze mind lijkt erop getraind om vooral negatieve informatie vast te houden en daarop te focussen. De heldere en verfrissende uitleg in dit filmpje laat zien hoe het werkt, het is onderzocht en de resultaten zijn opmerkelijk: Een succes zijn we al snel weer vergeten, met een tegenslag blijven we maar rondlopen.

Dat betekent dat we zelf bewuste actie zullen moeten ondernemen om onze mind te trainen, om onze aandacht te verleggen. Nu je dit filmpje hebt gezien, vergeet je in elk geval niet meer hoe het werkt en kan je het dus waarnemen bij jezelf. Dat is alvast een hele belangrijke stap. Want als je het kan waarnemen, kan je ook beslissen om dat aan te pakken, want uiteindelijk ben je wel zelf de baas over je mind, althans… daar kan je voor kiezen. Net zoals je ook op elk moment kunt kiezen voor beter voelende gedachten en waarom zou je dat niet doen?

Ik geef toe, het vraagt training en het vraagt bewuste keuzes, oplettendheid en  inzicht, zelfonderzoek. Misschien is het ook handig om te weten dat je je gedachten niet bent, zelfs je overtuigingen niet. Ze komen ergens vandaan misschien, het kunnen oude opgeslagen (gedachten)patronen zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat je er aan vast zou moeten houden. Hoe vaak nemen we anderen niet van alles kwalijk bijvoorbeeld? Maar wat als het nu eens niet over die anderen gaat? Als het over jouw interpretatie van een ander gaat? Als het over jouw invullingen en eigen patronen (angsten) gaat? Dan kan je net zo goed iets anders denken. ‘Niemand kan jou iets aandoen,’ zou Byron Katie zeggen, ‘Alleen jijzelf.’

Volgens mij is het de kunst om het niet van een ander of van omstandigheden af te laten hangen of je je goed voelt of niet, of je blij bent of niet, of je geniet van het leven of niet, of je voor elkaar krijgt wat je wenst of niet. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor en ook al word je nog zo uitgedaagd, het hangt van jezelf af of je je daardoor uit het veld laat slaan of niet. Je bepaalt zelf waar je aandacht aan besteedt en hoe.

Je kunt niet altijd voorkomen dat je ergens door getriggerd wordt, je kunt wel kiezen hoe je daarmee omgaat. Verzet ergens tegen veroorzaakt frictie. In jezelf en dus ook buiten jezelf. Loslaten is het verzet opgeven, het accepteren van een situatie is eigenlijk meer het waarnemen van een situatie en dan een keuze maken. Je neemt een bepaald gevoel waar in jezelf, okee. Dat heeft alles te maken met de gedachten die je eromheen gebouwd hebt. Zit je daar eenmaal in, heb je geen toegang tot positieve gedachten, maar je kunt je wel afvragen hoe je je zou willen voelen. En je kunt aan het werk gaan. Dat is raadzaam. Het is het belangrijkste werk dat we te doen hebben, als je het mij vraagt.

Maak het eerst neutraal, richt je aandacht op iets heel anders, onderneem positieve actie, ga mediteren of wandelen of schrijven. Schrijven helpt om je gedachten te sturen en te keren, je kunt jezelf zo een heel ander verhaal inschrijven 😉 (Daar ben ik in gespecialiseerd, mocht je er hulp bij wensen, welkom bij ‘herschrijf je eigen leven‘…)

Of maak de omslag door de aandacht te verleggen naar waar je dankbaar voor bent. Sowieso een goed idee om daar dagelijks de aandacht op te richten. Hier een behulpzaam filmpje, waarbij je meteen kunt voelen hoe snel dat werkt! 🙂

Wees bereid!

“Remember, thought creates reality, so if you’ve created a reality that you don’t like, don’t give it a second thought.” (Neal Donald Walsch)

Als we dat toch eens zouden kunnen, dan zou het leven zou een stuk makkelijker zijn! Van de meeste gedachten zijn we ons niet eens zo bewust, laat staan dat we zien welke situaties ze creëren en in staat zijn om ze te beheersen. Vooral onze onbewuste angsten creëren bepaalde gedachtepatronen en stellen ons keer op keer voor dezelfde uitdagingen. Ergens is bijvoorbeeld ooit iets voorgevallen in ons leven wat ons onbewust bepaalde conclusies heeft doen trekken, die zich genesteld hebben en dat kan nu nog steeds grote invloed hebben op ons denken en dus op wat we creëren.

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik merk de laatste tijd dat juist dat gecorrigeerd wil worden – alsof er iemand bezig is dat allemaal recht te zetten. Je krijgt precies dat voorgeschoteld waar je de kern in vindt van wat er in je onbewuste systeem aan overtuigingen leeft. Je krijgt dus eigenlijk juist de kans om daarmee af te rekenen.

Als je er aan vast wil blijven houden, kan dat natuurlijk ook. Het is een keuze en misschien moet je het eerst weten, voordat je die keuze kunt maken en je ervan bewust wordt hoeveel invloed je zelf hebt op je eigen leven. Want doe je dat niet, zal je automatisch altijd gelijk krijgen en denken ‘zie je wel…’  Natuurlijk heb je altijd gelijk, je krijgt het precies zo als je het hebben ‘wilt’.

Over andere mensen ga je niet, daar kan je niet in sturen. Wel bepaalt jouw eigen – al dan niet bewuste – blik wat je ziet, waarin je bevestigd wordt, het heeft zelfs invloed op hoe een ander op jou reageert. Vooral als die ander zich daar niet heel erg van bewust is, wordt ie daar zeker door beïnvloed. Ben je bijvoorbeeld bang dat een ander boos wordt, je in de steek laat, jou kwetst, (ik noem maar wat) dan loop je het risico dat dat ook gebeurt, dat je het zelfs ongemerkt uitnodigt. Het zijn je diepste angsten, die aangekeken willen worden en je kunt ze ongedaan maken. Het is verstandig om dat te doen, want het zijn de daaruit voortvloeiende ondermijnende patronen, die ons het leven zo lastig kunnen maken.

Je kunt ze ook opdracht geven om te vertrekken, zodra je ze gezien hebt, kan je die keuze maken. Richt de aandacht op wat je wel wilt. het heeft geen enkele zin om te blijven vechten met wat je niet wilt. Het heeft ook geen zin om met anderen te vechten trouwens. Het heeft veel meer zin welk gevecht er zich in jezelf afspeelt.

Welke onwaarheden heb jij over jezelf ‘opgeslagen’? Dat je niet goed genoeg bent? Dat het nooit goed is wat je doet? Dat je altijd tegengewerkt wordt? Dat je afhankelijk bent van anderen? Dat je iets niet kunt? Dat je altijd moet vechten voor wat je wilt? Dat jou altijd alles overkomt? Dat je iets niet aankan? Dat het moeilijk is om die patronen in jezelf te veranderen, zo niet onmogelijk?

Je kunt het allemaal overboord zetten. Het vraagt alleen maar jouw bereidheid. En je kunt er hulp bij vragen. Je kunt het als het ware ‘offeren’ aan ‘het hogere’, hoewel er niks ‘hogers’ aan is. Het is de Waarheid die we dan een ‘hogere’ waarheid noemen, zoals we het ook hebben over ons ‘hogere zelf’, maar waarom zou je die ‘onware’ zelf erkennen? Dan hou je hem ook nog in stand…  Daarom zou ik liever zeggen: Je Ware zelf. Vraag en je wordt geholpen, of dat nou door je eigen Ware zelf is, door het Goddelijke, door de onzichtbare wereld, het gaat er alleen maar om dat je die onwaarheden bereid bent los te laten. Dat je daar uit stapt. En dat is een beetje zoals het hoofd buigen. Dat is je overgeven. Dat is wat in het ego een sterke weerstand oproept, die houdt liever vast aan z’n gelijk en roept graag ‘zie je wel…’ Het vraagt je om over te stappen naar een ander level, je weerstand los te laten daartegen, of tegen alles waar je mee in gevecht bent. Het heeft namelijk geen zin  om te vechten met de realiteit. Die is er al, die is al gemanifesteerd. Op basis van eerdere gedachtepatronen.

Dus: Vertel jezelf een ander verhaal! Wees bereid al die onwaarheden te laten gaan, geef ze toestemming om te vertrekken, vraag om nieuwe inzichten, nieuwe gedachten, change your mind!

Change your mind, dat is de uitdaging. En je wereld zal mee veranderen…   Wees bereid, dat is alles. Het vraagt vertrouwen.

Vraag om de beste uitkomsten in elke situatie. Vraag om kracht, inzicht, hulp, vertrouwen, rust, vrede of acceptatie. Of vraag om meer vreugde, gemak, geluk en succes in je leven, ook dat kan. Je moet er dan alleen niet gek van staan te kijken dat er dan soms eerst nog even iets opgeruimd wil worden 😉 Maar dat kan heel snel en dat hoeft niet zo moeilijk te zijn.

Wees bereid! That’s all…

 

 

Kleur

“An event and your reality about that event are not the same thing.”

Er is wel eens een proef gedaan met een auto die in het water reed en na afloop vroeg men de omstanders welke kleur die auto had. Iedereen noemde een andere kleur. Interessant hè? Goochelaars maken daar ook gebruik van. Ze leiden je af door je aandacht ergens op te vestigen en ondertussen gebeurt er iets anders.

Waarmee ik maar wil zeggen: het is maar net hoe je kijkt, waar je naar kijkt en wat je aandacht trekt. Wat je aandacht trekt is misschien een beetje voorgeprogrammeerd, zo kijk je naar de wereld. Je blik is natuurlijk altijd gekleurd. De kunst is om dat waar te nemen. We zijn voortdurend over van alles aan het oordelen bijvoorbeeld, maar ben je ook in staat om je eigen oordelen waar te nemen? Ben je in staat om te zien waar ze vandaan komen? Vanuit welk idee of gevoel in jezelf? Dat gaat over jou. Terwijl die oordelen vaak over een ander of over een situatie gaan. Misschien kan je het oordelen op zich niet helemaal voorkomen, maar het waarnemen van je oordelen kan wel. Waarom raakt iets je zo, bijvoorbeeld? Vaak zit daar een heel ander verhaal achter en dat gaat helemaal niet over de huidige situatie of de persoon waarover het lijkt te gaan. Dat wordt alleen getriggerd in je en vervolgens begint de mind daar hele verhalen van te maken. Dat kan je zien gebeuren. En als je het kan zien gebeuren, kan je je daar ook vrij van maken. Oordelen zijn vaak een vorm van ontwijken, het buiten jezelf plaatsen, een ander de schuld geven of iets de schuld geven. Wat je dan ontwijkt is een dieper gevoel. Wat je ontwijkt is jezelf. Met als gevolg dat diezelfde situaties zich keer op keer in verschillende vormen voordoen. Omdat ze overeenkomen met jouw beleving, omdat je ze creëert, zonder dat je het in de gaten hebt. Maar ze dagen je uit om naar jezelf te kijken. Om eerlijk naar jezelf te kijken. Ook dat hoeft niet met oordelen gepaard te gaan, want dan zie je het nog steeds niet.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onmacht voelt of dat je je slachtoffer voelt. Misschien is dat wel hetzelfde. En dat is iets om naar te kijken. Ben je wel zo onmachtig? En hoe kan je slachtoffer zijn als je weet dat je alles zelf creëert? Een situatie kan een situatie zijn, neutraal, maar jij geeft er je kleur aan. Daar kan je je bewust van worden, daar kan je zelf de verantwoordelijkheid voor nemen. In welke situatie dan ook.

Praktisch

Maak het simpel, hou het eenvoudig en praktisch. Dat is de grote uitdaging volgens mij. Want hoeveel tijd zijn we niet kwijt met van alles wat niet ter zake doet, wat omwegen zijn, wat overbodig veel energie kost, soms helemaal onze zaken niet zijn, geen enkele zin heeft en al helemaal niet bijdraagt aan onze levensvreugde?

Daarom is het goed om een doel voor ogen te houden. Waarom doe je wat je doet? Doe je wel wat je wenst te doen? Of ben je afgeleid? Heb je je laten afleiden? Stel je het uit? Waarom?

Elk moment kan je keuzes maken en stappen zetten. Het schijnt dat we gemiddeld 80% van onze tijd besteden aan wat maar 20% oplevert. En die 20 %, die dus 80% oplevert, daar draaien we omheen, terwijl we dat waarschijnlijk wel het belangrijkste vinden. Waarom kiezen we er dan niet voor om daar onze aandacht op te richten en onze tijd aan te besteden? Goeie vraag.

Het is een kwestie van in gesprek gaan met jezelf, alles goed op een rijtje zetten, uitschrijven bijvoorbeeld, een praktische blik werpen op de zaken en duidelijke keuzes maken. Waar richt je je aandacht op?

Wil je ‘problemen’ oplossen, focus dan niet op het probleem, maar op de oplossing. Het is zaak om je mind te besturen en te beheersen, jij bent zelf degene die bepaalt welke kant de mind op gaat. De manier waarop je denkt maakt veel uit, alles zelfs. Daar kan je keuzes in maken. Je emoties worden erdoor bepaalt, het maakt veel uit hoe je je voelt, of iets makkelijk of moeilijk gaat, of iets lukt of niet lukt.

Een van de meest tijdrovende zaken is misschien wel dat we ons bezig houden met wat anderen ergens van vinden of andersom: wat wij van anderen vinden. Doet dat er wat toe? Is het nodig om een ander te vertellen wat hij of zij wel of niet moet doen? Is het nodig om goedkeuring te krijgen voor wat je zelf doet? Is het van belang of een ander het met je eens is of niet?

Als je zelf weet wat je doet en waarom, als je daar duidelijke keuzes in maakt, voel je een innerlijke motivatie en dat is je leiding. Laat je niet afleiden, hou je focus daarop. Ga achter jezelf staan.

Hou het simpel, maak het eenvoudig en praktisch.

Schrijf eens op wat je doel is, wat je wenst en hoe je dat voor je ziet.
Schrijf het helemaal vanuit je eigen wensen en idealen op. Stel het je vast voor. En maak het dan eenvoudig en praktisch: Welke stappen zijn daarvoor nodig? Waar kan je nu alvast mee beginnen? Welke praktische stap kan je vandaag al zetten?

Vaak begint dat met opruimen, letterlijk en figuurlijk. Opruimen wat je niet meer nodig hebt, overbodige ballast letterlijk en figuurlijk loslaten, de weg vrij maken. Ruimte creëren voor jezelf. Zorgen dat je niet meer afgeleid kan worden door allerlei bijzaken, belemmeringen en futiliteiten. Maak jezelf, je eigen ruimte en je werkruimte klaar voor de stappen die gezet willen worden en doe het! Maak een begin! De weg is vrij als jij daarvoor kiest!

Dag van de Vrede

Vandaag is het Wereld Vrede dag. ‘Vrede is een beweging’ schrijft Gwendoline in dit artikel. Een zeer interessante uitleg. Het is de kunst om zonder oordelen, met geduld en tolerantie te kijken naar onwetendheid, die je waarneemt in de wereld, bij een ander of bij jezelf. Om je gevoelens te ervaren en te accepteren zoals ze zijn en daar zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Vrede gaat over jezelf. Ben je in staat om zonder oordelen waar te nemen?

Vrede is een beweging

Een ander interessant en toepasselijk  artikel vandaag in de Correspondent, waarin de vraag wordt gesteld hoe de media het beste kunnen reageren op aanslagen. Aanslagen hebben als doel om angst en chaos te veroorzaken, media-aandacht is daarin cruciaal. Inderdaad, alle consternatie rondom een aanslag in de media is koren op de molen van aanslagplegers en sterker nog: Een aanslag zou geen enkele zin hebben als er geen aandacht aan werd besteedt.

Maar laten we eerlijk zijn, veel mensen houden van drama en laten zich er graag door meeslepen. Onze eigen houding is dus ook bepalend voor wat er gebeurt in de wereld. Waar richt je de aandacht op en hoe? Dat is altijd weer de vraag. Wat voed je in jezelf? Waar voed je je mee? En wat verspreid je zelf aan informatie?
Laten we vooral onze eigen verantwoordelijkheid daarvoor nemen!

Catch it

Geen ander die het zo helder kan verwoorden als Eckhart Tolle, hoe het werkt met al die zware ‘lading’ waar we last van kunnen hebben, wat steeds weer getriggerd kan worden, waar mensen elkaar ook mee lastig vallen, want het ene pijnlichaam wil graag het andere ‘raken’. Het is een kunst om er doorheen te kijken en het te herkennen, het is een onbewust deel. Hoe je ermee omgaat, hoe je ‘eruit’ blijft, vertelt hij in deze video. Het is niet wie je bent! Catch it!

Quality-time

Er zijn van die momenten dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Gisteren kreeg ik het bericht dat mijn goede vriend Wim Denie, de juwelier uit Turnhout die mij inspireerde tot De Magische Gouden Ring, er plotseling tussenuit gepiept is. Als ware levensgenieter deed hij dat zomaar terwijl hij op een terrasje zat, volkomen onverwacht. Voor mij althans. Misschien had hij het zelf wel aan zien komen, ik weet het niet.

Een week eerder zat ik nog met hem op een terras in Turnhout. Hij maakte zich niet meer zo druk over de verkoop van z’n huis, hij zou het wel zien. We hadden het erover hoe ideaal het voor hem zou zijn als hij ergens woonde, waar hij zo naar buiten kon lopen, z’n moestuin in en kon plukken wat hij op dat moment klaar wilde maken. En over dat mensen hem soms een beetje een vreemd hadden gevonden, vanwege de manier waarop hij sprak over het leven. Authentiek en zichzelf, dat was hij. Hij kon dwars door de dingen heen luisteren, hij hoorde waar het echt over ging. Als je hem een ‘verhaal vanuit het hoofd’ vertelde, volgde hij het niet. Alleen als het echt ergens over ging.

Ik herinner me talloze leuke uitstapjes, verrassende ontmoetingen, lekkere etentjes, terrasjes, uren die voorbij vlogen, interessante gesprekken, zelfgebrouwen drankjes, zijn zoektocht naar de essentie, die hij volgens mij allang gevonden had…  en nog veel meer. Altijd even enthousiast, belangstellend, vol verhalen en plannen.

Ik vroeg nog of hij soms ook geïnteresseerd was om ergens bij aanwezig te zijn vandaag, maar hij wilde zich niet vastleggen. Zodra hij de kans zag, zou hij op reis gaan. Waarheen? Dat wist hij nog niet, het kon van alles zijn….

Dat blijkt.

Het dringt nog steeds niet helemaal tot me door. Hoe zou het zijn voor hem? Hem kennende gaat hij met grote nieuwsgierigheid ook dit nieuwe avontuur aan en zal hij, zodra hij de kans krijgt, zeker de mogelijkheid aangrijpen om ons ook daar enthousiast over te vertellen. Ik kan me voorstellen dat hij zelfs op z’n eigen manier toch aanwezig is vandaag en er z’n licht over zal laten schijnen. Ik laat me graag inspireren…

De tastbare geneugten van het leven, daar heeft hij goed van geproefd. En dat is het, wat ik je wil zeggen, namens Wim: Geniet ervan, zolang het kan. Volop. Juist van al het moois dat je met je zintuigen kan voelen, proeven, ruiken, zien en horen.
Al die gewone dingen, die zijn niet zo gewoon. Die maken het leven bijzonder en waardevol. Heb oog voor detail. Zie de schoonheid. Geniet van elkaar. Besef de waarde van het leven en wees volop aanwezig waar je bent, met wie je bent en bij alles wat je deelt met anderen, want die momenten zijn uniek.

Niets in het leven is het waard om niet van elke dag te genieten. Zet je zorgen opzij, want ze ontnemen je het zicht, het licht, waarmee je al die pracht kunt zien, waar het echt over gaat.

Dankjewel lieve Wim, voor al die mooie momenten. Dankjewel voor wie je was en altijd blijft. Het was altijd quality-time met jou. Ik zal het missen die geneugten van het leven met jou te delen. De waarde ervan zal altijd blijven. De essentie is voelbaar. Dat blijft altijd.