De kracht van Ganesha op Ibiza…

Tromgeroffel: Een nieuw filmpje… Ibiza, Benirrás, Can Pura, Adri en…. Ganesha!

In 2010 ontmoette ik Adri bij Open Up, een spiritueel festival, waar de meeste mensen hem kenden, omdat hij een strandtent in Zandvoort had gehad, Ganpati (de koosnaam van Ganesha, je weet wel, de Hindoe Godheid met de olifantenkop). Hij wist zelf niet waar hij aan begon, toen hij z’n strandtent Ganpati noemde, dat had een enorme aantrekkingskracht werd al snel een spirituele trekpleister. Yoga, meditatie, drumcirkels, dans, healing, massage, heerlijk natuurlijk aan het strand, een gouden formule. In die tijd, 2004, was dat allemaal nog behoorlijk nieuw en vreemd voor velen. In Zandvoort dacht men dat hij een sekte was begonnen. Dat hoorde ik trouwens voor het eerst in het filmpje dat ik nu maakte op Ibiza, waar Adri tegenwoordig een B&B runt.

In 2010 ben ik al gaan filmen, dat werd een documentaire, die later is uitgezonden bij de Hindoe-omroep. Maar ook een groot avontuur, want we reisden het hele land door. Hij met Ganpati op z’n nek zeulend en ik met de camera vastleggend wat er allemaal gebeurde. De ‘gatherings’, die hij organiseerde op steeds weer een andere plek, trok van heinde en ver mensen aan. Muziekinstrumenten werden meegenomen, drankjes, hapjes, willekeurige voorbijgangers sloten zich aan… en altijd was Ganpati erbij. Op een bepaald moment maakte hij in de pilaar een gleuf, daar konden mensen dan briefjes in gooien met hun intenties. Hee, intenties! Toen al!  Nou ja, kijk maar naar de documentaire, dan zie je hoeveel mooie gesprekken en ontmoetingen dat opleverde.

Nu staat Ganpati dus in de Morna valley op Ibiza te kijken wat er allemaal gebeurt bij Can Pura,  de B&B die Adri daar runt. Ibiza heeft een bijzondere krachtige energie, dat heb ik zelf ook gemerkt. Puur, licht, maar ook licht kan zeer krachtig zijn – het werkt versterkend. Zoals Adri vertelt: “Alles wordt 10 keer sterker, als je je goed voelt, maar ook als er iets aan de hand is. Vluchten kan niet meer.” Ganesha heeft ook die kracht, hij staat voor Een nieuw begin en loslaten van het oude, helpt om blokkades te doorbreken (als een olifant) en de weg vrij te maken.

Zoals Piek met haar dierencommunicatie de stem van de dieren vertegenwoordigde, zo zag ik Adri de energie en de ‘boodschap’ van Ganesha in de praktijk brengen. Hij was een vertegenwoordiger van Ganesha, al zag hij dat zelf helemaal niet zo en heeft hij ook verwoede pogingen gedaan om van dat beeld af te komen. Hij is zelf zo’n beetje de personificatie van ‘loslaten en opnieuw beginnen’ en in die zin uitermate geschikt voor een documentaire 😉 In de tijd dat ik met hem door het land trok heb ik me verbaasd over het gemak waarmee hij grote groepen mensen aantrok, net zo makkelijk weer losliet, hoe hij door sommigen bijna aanbeden werd – waar hij dan weer wars van was – maar door anderen bijna verguisd, bij wijze van spreken. Sterke reacties oproepend in elk geval. Best interessant om dat te zien allemaal en ook leerzaam.

Ook ik kan wel eens confronterend zijn, zonder dat ik dat nou zo bedoel. Maar vergeleken bij Adri ben ik maar een softie…  Of ik moet het ook zelf niet zien, dat dat mijn spiegel is… 😉 Wel is er heel duidelijk iets wat ons ‘bindt’ (een heel verkeerd woord, want deze vriendschap is juist geheel vrij) en dat is dat we vanuit dezelfde basis ‘wijsheid’ opereren, namelijk dat je het zelf moet doen, dat de Waarheid alleen in jezelf te vinden is en dat al het gezoek buiten jezelf niks oplevert. Dat het leven zelf je van alles laat zien, leert en uitdagingen biedt om van te leren. Mijn boek gaat erover. Daar heb ik niet bij stilgestaan toen ik het schreef, maar ik realiseerde het me opeens tijdens dit interview met Adri. “Met je kop door de stront,” noemt hij dat, die woorden zal je mij nou nooit horen gebruiken, maar inderdaad: Kijk naar jezelf, ga met jezelf aan de slag en ontdek hoe je in jezelf alles kunt vinden, oplossen, zoek de schat die daar verborgen ligt en geniet ervan als je ‘m gevonden hebt!